Forskning

Ceebel samlar in information om forskning och utveckling av energieffektiv belysning. PÄ denna sida presenteras korta sammanfattningar av aktuella forsknings- och utvecklingsprojekt och forskningsresultat med lÀnkar till var man kan hitta mer information om respektive projekt.

IEEE Seminarium med Prof. Maïté Brandt-Pearce, Torsdagen den 20 mars kl: 15.00, Chalmers University of Technology

Wireless Connectivity through Lighting: Techniques and Applications of Visible Light Communications
​Talare: Professor MaĂŻtĂ© Brandt-Pearce, University of Virginia och Chalmers Jubileumsprofessor

LĂ€s mer

NY ComsocSweden_200pxNY vts-logo_190pxNY ITlogo_190px

Publicerat: 2014-03-10

Modell för optimerad energieffektivitet i belysningsanlÀggningar för cellkontor och kontorslandskap

Monica SÀter, Avdelningen för Arkitektur, CHALMERS har i samarbete med Kristoffer Johnsson, JLT och Berndt Johansson, FranMan arbetat med utveckling av grundprinciper för synkronisering av dagsljus och kompletterande belysning och en ljusdesignprocess som ger hög mÄluppfyllelse för god rumsutformning, ljusrelaterad hÀlsa, visuell komfort och energieffektivitet.

Ett post dok projekt om klimatsmart belysning för kontor
Dagsljus Àr det mest klimatsmarta ljus vi har. Att leva med dagsljus sÄ som det upptrÀder i rummet under dagen Àr det mest energieffektiva val man kan göra vad gÀller belysning. Samtidigt som vi utnyttjar dagsljuset fullt ut fÄr vi rÀtt information till vÄr kropp för att upprÀtthÄlla en vÀl fungerande dygnsrytm.

Samarbeta med dagsljuset
Om vi samarbetar med dagsljuset och fyller i bara dÀr det verkligen behövs och nÀr det behövs och pÄ en nivÄ som stÀmmer med tiden pÄ dygnet sÄ fÄr vi inte bara ett ljus i rummet som vi mÄr bra av utan samtidigt ocksÄ en mycket lÄg energianvÀndning.

Sammanfattning av slutrapport 

Publicerat: 2014-02-19

Disputation: How visual ergonomics interventions influence health and performance – with an emphasis on non-computer work tasks

Tid: 14 februari 2014, kl 10
Plats: Stora Hörsalen, Ingvar Kamprads Designcentrum, Sölvegatan 26, Lund

Hillevi HemphĂ€lĂ€ disputerar den 14 februari 2014 vid Lunds universitet. Avhandlingen heter How visual ergonomics interventions influence health and performance – with an emphasis on non-computer work tasks.

Alla intresserade Àr vÀlkomna att delta vid disputationen. AnmÀl er i sÄ fall till Hillevi pÄ hillevi.hemphala@design.lth.se

Publicerat: 2014-01-10

Modell för optimerad energieffektivitet i belysningsanlÀggningar för cellkontor och kontorslandskap

2013-12-02

Beskrivning av projektet
Projektet utvecklar ny och direkt anvÀndbar kunskap om vilka mÀtbara parametrar och grÀnsvÀrden som krÀvs för att dagens energieffektiva belysningsanlÀggningar ska kunna utformas/anvÀndas betydligt mer energieffektivt och flexibelt samtidigt som brukarnyttan ökas. Den modell som utvecklats i projektet kan anvÀndas bÄde i befintliga anlÀggningar och vid ny och ombyggnationer och dessutom utformas för att stÀllas in mot brukarnas enskilda behov. Modellen leder, nÀr den anvÀnds, till sÄvÀl ett mer trivsamt rum, en ökad brukarnytta som en mÄngfaldigt lÀgre medelanvÀndning av elenergi per timme och m2 under Äret Àn om belysning utformas för att upprÀtthÄlla ett givet belysningstekniskt vÀrde för vertikal eller horisontell belysningsstyrka. Modellen som utvecklats Àr en prototyp till ett tekniskt system och kan ses som ett expertsystem baserat dels pÄ empiriskt kunnande och pÄ insamlad data i projektet som optimerar och synkroniserar dagsljus och kompletterande belysning mot varandra och bevakar en lÀgsta och högsta nivÄ pÄ ljushet pÄ ytor i rummet. Systemet Àr relativt och dagsljusrelaterat och vilar pÄ visuell utvÀrdering genomfört av en normalseende person och pÄ kunskap om ljus, belysningsplanering och ljusanalys. NÀr andra planeringsmodeller jÀmförs teoretiskt mot data insamlad under Äret ses stora fördelar med anvÀndningen av modellen. NÀr det rum som anvÀndes i projektet teoretiskt bestyckades med LED för att uppfylla 200 Lux pÄ vÀgg och prövades mot data i studien pÄvisades en mÄnga gÄnger högre energianvÀndning per timme och kvadratmeter.

Tankar om projektet
MÀnniskan har utvecklats i dagsljus. En nÀra kontakt med dagsljus och en vÀl fungerande dygnsrytm Àr en förutsÀttning för ett uthÄlligt arbetsliv. Den tekniska utvecklingen har bidragit med komplement till dagsljus som nÀr den anvÀnds krÀver elenergi. Nuvarande energiÄtgÄng kan minskas om expertkunskap inom belysningsplanering tillÀmpas för utformning av belysningstekniska system som dynamiskt synkroniserar dagsljus och kompletterande belysning mot brukarens behov. Brukaren fÄr en bÀttre ljusmiljö samtidigt som energiförbrukningen minskar markant. Tekniskt skapas detta genom en aktiv relativ ljusstyrning inom fördefinierade ljusintervall som maximerar dagsljusutnyttjandet och minimerar anvÀndningen av en kompletterande belysning. Kombinationen bÀttre ljusmiljö och lÀgre energiförbrukning uppvÀger den nÄgot dyrare belysningsanlÀggningen. Modellen Àr förenlig med anvÀndandet av befintlig teknik och innebÀr samtidigt förutsÀttningar för utveckling av ny teknik som möjliggör en ökad energieffektivisering pÄ belysningsomrÄdet och har dÀrför potential att skapa stor nytta inte bara för brukare utan Àven för aktörerna i belysningsbranschen. Modellen kan integreras med kontorens idag befintliga belysning. Kontorsmiljöer Àr den mest frekventa offentliga typanlÀggningen och har dÀrför stor besparingspotential vad gÀller anvÀnd el-energi samtidigt som behovet av vÀl fungerande belysning i dessa miljöer Àr stort. Modellen kan trots att den Àr utformad för kontor Àven appliceras pÄ andra ljusmiljöer.

Projektledare
Monica SĂ€ter Teknologie Dr. i Belysningsvetenskap, post doc. forskare.

Genomförande av projektet
Projektet genomförs pÄ Avdelningen för Arkitektur pÄ Chalmers och i samarbete med Kristoffer Johnsson pÄ JLT och Berndt Johansson pÄ FRANMAN.

Redovisning av projektet
Projektet redovisas till Energimyndigheten 31 dec 2013 och kommer att redovisas med ett föredrag och tvÄ posters pÄ CIE konferensen i Kuala Lumpur i april 2014.

Belysningsplanering och utformning av energieffektiva belysningsanlÀggningar

I transformeringsprocessen av vÀrldens belysningsanlÀggningar frÄn mindre till mer energieffektiva Àr belysningsplanering den kÀrnkunskap som har möjlighet att bÄde vÀgleda teknikutvecklingen, teknikanvÀndningen och bevaka att mÄluppfyllelsen Àr hög för de metoder, processer och den teknik som anvÀnds. NÀr planeringskunskapen och teknikutvecklingen samverkar skapas goda förutsÀttningar för utvecklingen av framtidens anlÀggningar. I Sverige ökar den akademiska kompetensen pÄ planeringsomrÄdet till nytta för utformningen och anvÀndningen av framtidens mer energieffektiva belysningsanlÀggning.

Internationellt konferensdeltagande med inriktning pÄ utformning av belysning 2013-2014

För att sprida resultaten frÄn sin doktorsavhandling och post doc. har tekn. dr Monica SÀter under 2013 valt att delta pÄ och fÄtt 11 bidrag accepterade pÄ 9 internationella konferenser i form av 6 föredrag och 5 posters. Klicka hÀr för att se detaljerad information om bidragen.

Svenska utbildningserfarenheter inom Belysningsplanering sen 80-talet

I juni kommer svensk utveckling inom Belysningsplaneringens pedagogik att presenteras pĂ„ en Internationell konferens i Arkitektur. 7-10 July 2014 pĂ„ Athiner Institutet i Grekland. Det Ă€r Monica SĂ€ter, Post dok, Chalmers Arkitektur, tidigare programledare och Avdelningschef pĂ„ JTH, Anders Liljefors, tidigare professor emeritus pĂ„ KTH och JTH och HĂ„kan Fransson, initiativtagare tidigare Avdelningschef pĂ„ Avdelningen för belysningsvetenskap pĂ„ JTH som hĂ„ller föredag om uppbyggnaden av Ă€mnet BelysningslĂ€ra/Belysningsvetenskap i Sverige under 30 Ă„r. Föredraget med titeln ”SWEDISH THEORY OF USER CENTRED LIGHTING DESIGN” Ă€r ett första steg i en planerad beskrivning av den förnyelse teoretiskt och praktiskt som uppbyggnaden av Ă€mnet BelysningslĂ€ra, Belysningsvetenskap i Sverige innebĂ€r. Liljefors, Fransson och SĂ€ter har arbetat tillsammans i 15 Ă„r med att utveckla utbildningskoncept pĂ„ omrĂ„det. Gruppens samarbete fortgĂ„r fortfarande och de koncept som utvecklats kommer att lĂ€ggs ut pĂ„ PLDA:s digitala arkiv för att möjliggöra att det nĂ„r ut globalt till samtliga verksamma som lĂ€rare i ljusdesign. Det svenska utbildningskonceptet visar pĂ„ att belysningsplanering kan utformas för att ge hög mĂ„luppfyllelse för ett trivsamt rum, ett gott brukarstöd och samtidigt ha en lĂ„g anvĂ€ndning av energi och har dĂ€rför bĂ€righet pĂ„ utformning av vĂ€l fungerande energieffektiv belysning.

Författande av ny lÀrobok i belysningsplanering för högskolor 2012-2014.

Energieffektiva ljusmiljöer förutsĂ€tter vĂ€lutbildade belysningsplanerare. Det Ă€r utgĂ„ngspunkten för tekn.dr. Monica SĂ€ters lĂ€robok ”Belysningsvetenskaplig introduktion” som hon skrivit under 2012/13. Boken tar upp ljusdesignprocessens planeringsteori sĂ„vĂ€l praktiskt som teoretiskt och kan ses som den bok hon sjĂ€lv önskat hon haft tillgĂ„ng till under sina 15 Ă„r som lĂ€rare och förelĂ€sare i Ă€mnet. Teoretiskt utgĂ„r boken frĂ„n det tvĂ€rvetenskapliga utvecklingsarbete i belysningsteori och planering som initierades av Professor Emeritus Anders Liljefors under 1980-talet. Ett arbete som fortsatt som ett samarbete mellan Liljefors, HĂ„kan Fransson SID/MSA och Monica SĂ€ter. Boken har finansierats med medel frĂ„n Bertil och Britt Svenssons Stiftelse i Belysningsteknik. Boken som skrevs 2012/2013, omfattar ca 250 sidor, bl.a. 156 nyskrivna ljusdesign laborationer publiceras i januari 2014 och Ă€r avsedd som den första i en lĂ€roboksserie.

Publicerat: 2013-11-15

Lys, arkitektur og sundhed – en metode

Carlo Volf disputerar med sin avhandling Lys, arkitektur og sundhed – en metode pĂ„ Århus universitet den 11 november.

Tid:    MÄndag 11 november 2013, kl 13:00
Plats: Auditoriet, Nþrreport 22, 8000 Århus C

Avhandlingen fokuserar pÄ förhÄllandet mellan ljus och hÀlsa i arkitekturen. Ljus och hÀlsa Àr ett omrÄde som under de senaste Ären genomgÄtt stora förÀndringar och fÄtt allt större uppmÀrksamhet i arkitektonisk planering. Mycket ny forskning avslöjar de positiva aspekterna av ljus, medan annan forskning enbart tycks bekrÀfta idéer av sund arkitektur frÄn början av 1900 -talet .

Avhandlingen presenterar en övergripande experimentbaserad arkitektonisk strategi för sundare ljus i byggnader, en strategi som bygger pÄ solens asymmetriska ljus. Slutsatsen i avhandlingen Àr att det Àr möjligt att planera för en hÀlsosammare dagsljus om arkitekturen planeras medvetet bÄde efter vÀderstreck och enligt kroppens dygnsrytm. Det föreslÄs att detta görs genom att differentiera arkitekturen enligt det asymmetriska ljuset frÄn solen.

LÀs sammafattningen pÄ danska och pÄ engelska och titta pÄ inbjudan med programmet.

Publicerat: 2013-10-29

IEA-SHC Task 50 2nd Industry Workshop on Advanced Lighting Solutions for Retrofitting Buildings

Time: Monday, 23 September 2013, 9.00-12:30 (lunch 12:30-13:30)
Place: Aalborg University Copenhagen, Main Building (ACM 15),
A. C. Meyers VĂŠnge 15, Copenhagen, Denmark

IEA Task 50 Industry WorkShop Invitation

Second IEA Task 50 Industry Workshop on Advanced Lighting Solutions for Retrofitting Buildings will be organized in Copenhagen Monday, 23 September 2013. The topic of this workshop is Retrofitting of lighting solutions in non-residential buildings and the objectives are the following:

 Task experts will inform about general lighting retrofit
issues and possible solutions
 General experience exchange between industry and
research
 Obtain feedback from industry and learn about
practitioners’ needs, for successful continuation of
the work within IEA SHC Task 50
  • Task experts will inform about general lighting retrofit issues and possible solutions
  • General experience exchange between industry and research
  • Obtain feedback from industry and learn about practitioners’ needs, for successful continuation of
    the work within IEA SHC Task 50

This workshop welcomes participants outside the task group members. Registration is necessary and the registration is open until 22 August 2013.  Please view the workshop flyer for more detailed information about the workshop and registration to it.

More information about IEA-SHC Task 50 is available on their website: http://task50.iea-shc.org/

Publicerat: 2013-08-07

Efficient Measurement of Large Light Source Near-Field Color and Luminance Distributions for Optical Design and Simulation

Illumination in Focus provides its subcribers (subscribtions are free of cost) access to a number of white papers.

The white paper Efficient Measurement of Large Light Source Near-Field Color and Luminance Distributions for Optical Design and Simulation by Radiant Zemax describes a method for the measurement of large light sources in a limited space that efficiently overcomes the physical limitations of traditional far-field measurement techniques. The method makes use of a calibrated, high dynamic range imaging colorimeter and a goniometric system to move the light source through an automated measurement sequence in the imaging colorimiter’s field-of-view. The method enables a compact measurement set-up since the it is performed from within the near-field of the light source. The generated near-field color and luminance distribution model can be converted to ray sets for optical desing that can be extrapolated to far-field distributions for illumination design.

Click on the paper title to come to the log in page, or Illumination in Focus to register as a subscriber.

Publicerat: 2013-06-18

Ökad belysning = ökad hastighet?

Vid förbÀttringsÄtgÀrd i vÀgmiljön finns risken att trafikanterna ökar hastigheten, exempelvis om belysningsnivÄn ökar.

VTI notat 15-2013 redovisar en studie, som i första hand ska ses som en metodstudie, om mÀtning av spontant vald hastighet. Resultaten visar pÄ en svag, men tydlig, tendens till ökad hastighet med ökad belysningsstyrka.

MÀtningarna har gjorts med försökspersoner som har kört en personbil utrustad med kontinuerlig registrering av hastigheten och videofilmning av vÀgmiljön framÄt. Datainsamlingsmetoden Àr fungerande fungerade men lÄngsam. Antalet möjliga mÀtdagar var fÄ dÄ  mörker med uppehÄllsvÀder finner man nÀstan endast under augusti till mitten av oktober och nederbördsdagar Àr inte anvÀndbara. Antalet försökspersoner var vid detta metodtest sex stycken, sÄ resultaten Àr inte  signifikanta men fem av försökspersonerna visade en tendens till att öka hastigheten med ökad belysningsnivÄ, medan den sjÀtte sÀnkte hastigheten nÄgot. Resultaten ger en indikation pÄ att det finns anledning att undersöka vidare. LÀs vidare i VTI notat 15-2013.

Publicerat: 2013-05-28

Mindre oljus med ny design av LED gatubelysning

En internationell forskargrupp (Xuan-Hao Lee, Ivan Moreno och Ching-Cherng Sunhar) frĂ„nInstitute of Lighting and Display Science/Department of Optics and Photonics, National Central University i Taiwan och Unidad Academica de Fisica, Universidad Autonoma de Zacatecas i Mexiko har studerat möjligheterna att förbĂ€ttra gatubelysning med hjĂ€lp av LED och presenterar sina resultat i en artikel High-performance LED street lighting using microlens arrays i Optics Express (Vol. 21, Issue 9 – May 6, 2013, pp: 10612-10621). De presenterar en design för en effektiv LED armatur som de har utvecklat med hjĂ€lp av datormodellering.  Prototyp av armaturen planeras till oktober.

Enligt forskarna sprider den bÀsta LED belysningen pÄ marknaden ca 10% av sin energi horisontellt eller vertikalt, men de hÀvdar att deras egen design kan minska mÀngden till bara 2%. Forskarna tror ocksÄ att armaturen skulle krÀva 10-50% mindre energi för att lysa upp en vÀgstrÀcka Àn dagens LED belysning. Deras design bygger pÄ tre avgörande komponenter för att sÀkerstÀlla att den stora majoriteten ljuset belyser en förutbestÀmd rektangulÀr yta av vÀgen:

  • En sĂ€rskild TIR (total inre reflektion) lins för varje lysdiod som Ă€r konstruerad för att fokusera ljusets strĂ„lar sĂ„ att de reser parallellt med varandra i en enda riktning.
  • De TIR tĂ€ckta lysdiodernamonteras in i ett reflekterande hĂ„lrum för att ”Ă„tervinna” alla ljusstrĂ„lar som inte fĂ€rdas den önskade banan.
  • Det fokuserade ljuset leds genom en diffusor  för att hantera oönskade reflexer.

LĂ€s mer i Optics Express.

Publicerat: 2013-05-06

Ny professor inom forskningsomrÄdet Bebyggd miljö vid Tekniska högskolan i Jönköping

ThorbjšrnLaike01Thorbjörn Laike utnĂ€mndes 2012-04-01 till Adjungerad professor i Ă€mnet miljöpsykologi med sĂ€rskild inriktning mot belysning.

Ämnesbeskrivning: Miljöpsykologi studerar relationen mellan mĂ€nniskan och den fysiska miljön utifrĂ„n ett psykologiskt perspektiv. Studiet omfattar sĂ„vĂ€l byggd miljö som naturmiljö, eller nĂ„gon del dĂ€rav. Ämnet studerar hur mĂ€nniskan pĂ„verkas av och sjĂ€lv pĂ„verkar den fysiska miljön. Miljöpsykologin har en tvĂ€rvetenskaplig utgĂ„ngspunkt med teoretiska rötter i flera discipliner som psykologi, ergonomi, medicin och arkitektur. SĂ€rskilt studeras ljusets inverkan pĂ„ mĂ€nniskan utifrĂ„n  sĂ„vĂ€l visuella som biologiska och emotionella aspekter. Syftet Ă€r att förstĂ„ hur ljusets egenskaper pĂ„verkar mĂ€nniskans förutsĂ€ttningar för perception och upplevelse av rummet, pĂ„verkan av cirkadiska rytmer, kognition och emotioner. Forskningen Ă€r tillĂ€mpad och applicerbar i verkliga miljöer.

Foto: Mikael Risedal

Publicerat: 2013-04-07

Better Tag Cloud