Demonstrationsanläggningar

Elrätt

Örebrobostäder  har belönats med Veckans Affärers E-prize i kategorin offentlig sektor för sitt arbete med att kapa energiförbrukningen i och kring sina 23 000 lägenheter.

2007 presenterade Örebro kommun en vision som gick ut på att minska alla koldioxidutsläpp i kommunen med 20 procent till 2015. För Örebrobostäder innebar det i praktiken att bolaget behövde spara 25 procent av sin elförbrukning för att nå målen. För att lyckas med det var fastighetsbolaget tvungna att tänka lite annorlunda. Målet är att komma upp i en minskning på 15 miljoner kilowattimmar 2015. Nu har de nått 13 miljoner.

– Man tror ofta att det är stora grejer som kostar mycket. Här visade det sig istället att det var de många små sakerna som tillsammans blev en väldigt stor kostnad. Att ha omoderna motorvärmare som stod på dygnet runt, till exempel, var en riktig energitjuv. Andra tjuvar vi hittade var utomhusbelysning, belysning i trapphus och hissar som hela tiden var tända, säger Jonas Tannerstad, som är elteknikansvarig på Örebrobostäder.

Ur:  Elinstallatörens nyhetsbrev

Om författaren

Cinna Adanko

Better Tag Cloud