Energimyndigheten

Juleljus… Energimyndigheten har testat och ger råd

ljus11

För sjunde året i rad publicerar Energimyndigheten sitt traditionella test av julbelysning. Under årets test har adventsstjärnor, ljusslingor, stakar och dekorationsljus inte enbart mätts efter hur mycket el de konsumerar. Även lampornas förmåga att korrekt ange färger på föremål och dess ljustemperatur har testats.

Årets test visar att medan utbudet av ljusslingor idag domineras av just elsnåla LED-lampor sitter det däremot ofta äldre lamptyper färdigmonterade i de sjuarmade elljusstakar som för många blivit en symbol för julmys runt om i landets stugor.

Det nya för årets test är att Energimyndigheten testat hur mycket ljus LED-lamporna faktiskt ger (mätt i lumen), deras förmåga att återge föremåls färger på ett naturtroget vis (med hjälp av ett så kallat färgåtergivningsindex, Ra) samt huruvida deras sken drar åt det varmare eller kallare hållet.

Hela det informativa testet finner du på Energimyndighetens webbsida, och här nedan får du de viktigaste tipsen från Energimyndigheten:

Så väljer du rätt julbelysning!

  1. Köper du nytt? Se till att LED-lampor ingår.
  2. Dags att byta lampor i staken? LED-lampor kostar inte mer än äldre glödlampor men är desto snällare mot elräkningen.
  3. Släck lamporna när de inte används.
  4. Titta och känn på strömtransformatorn (den dosa som omvandlar vägguttagets spänning) i butiken. Är den varm och tung? Då drar produkten med säkerhet mer el än om den känns sval och lätt. Tester visar att det kan skilja mellan 36 och 75 procent i effektivitet mellan transformatorerna.
  5. Låter du gamla lampor brinna även i jul? Koppla dessa till en timer som släcker automatiskt. Det minskar elanvändningen.

Om författaren

Cinna Adanko

Better Tag Cloud